De genomineerden

Hieronder staan de genomineerden van 2015. Eerst zullen de drie genomineerden voor de titel “republikein van het jaar” kort worden toegelicht. Vervolgens zullen de genomineerden voor de titel “oranje schoothondje” kort worden toegelicht.

Weet u al op wie u wilt stemmen? Klik dan hier om te stemmen.

GENOMINEERDEN REPUBLIKEIN VAN HET JAAR

Arjen Lubach

lubachArjen Lubach heeft tijdens een uitzending van zijn programma “Lubach op zondag” de monarchie op een ludieke wijze voor gek verklaard. Hij stelde zichzelf kandidaat als eerste farao der Nederlanden. Bekijk hier de uitzending.

 

 

Youp van ‘t Hek

hek

Youp van ‘t Hek geeft door middel van het schrijven van columns in het NRC regelmatig zijn mening over het koningshuis.¬†Met name een kritische column over het “Je Suis Charlie” debat, waarin hij refereerde naar het herhaaldelijk oppakken van republikeinen in Nederland, heeft gezorgd voor zijn nominatie.

 

Thomas von der Dunk

vonderdunkThomas von der Dunk geeft regelmatig door middel van columns zijn mening over het koningshuis. Opvallend hieraan is de goed gefundeerde argumentatie en de wijze waarop hij dit aan de lezer presenteert.

 

 

GENOMINEERDEN ORANJE SCHOOTHONDJE

Jeroen Snel

snelAls presentator van het EO programma “blauw bloed” belicht Jeroen Snel zeer eenzijdig het leven van de oranjes. Regelmatig wordt het gebracht alsof Nederland niet zonder de Oranjes kan.

 

 

Mark Rutte

rutteAls minister-president beschermt Mark Rutte de koning en zijn familie meer dan hij in zijn ambt zou hoeven doen. Onder andere door geheimzinnig te doen over diverse kosten die het koninklijk huis maakt.

 

 

Alexander Pechtold

pechtoldAls fractieleider van D66, een partij die duidelijk staat voor democratie en gekozen openbare functies, onderneemt hij weinig tegen het veranderen van de huidige staatsvorm. Daarnaast ondersteund zijn partij zeer openlijk de viering van 200 jaar koninkrijk.

 

Stem nu!